Vanilis kifli
25 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg darlt di
20 dkg margarin
vanlis cukor szrshoz
Elkszts: lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzadjuk a cukrot s a dit, jl formzhat tsztt kapunk, ha sszegyrjuk. Kicsit htben pihentetjk, letakarva, vagy lefedve. formzzuk s stjk. 190 fokon kb 10 perc, melegen kell vanlis cukorral leszrni.
Nhny tlet...........
A tsztt ki szoktam sodorni ujjnyi vastagra, ujjnyi szles cskokra vgom, ebbl cspek le egyforma darabokat, tenyeremben formzom, hogy a kt vge cscsks legyen. Nekem jobban tetszik gy, mintha hossz cskra sodornm, s darabokra vgnm. Szoktk gy is csinlni, de nekem kicsit "gyri" gy. zlsek s pofonok...
A tszta formzsnl gyorsnak kell lenni, hogy a tszta sokig ne legyen kzben, mert el fog kendni, felolvad benne a zsiradk a keznk melegtl.
A sts akkor ksz, ha a cscskk kezdenek barnulni...
Vanlis cukrot rdemes mindg otthon tartani, de olyat, amit magunk ksztnk: Porcukrot jl zrd ednybe tesznk, s vanlia rudat nyomunk bele, nha tmozgatjuk, hogy mindenhol jl tvegye a vanlia rd aromjt. Ha fogy az ednybl a cukor, ptoljuk, sokig j.
A kiflik al tegynk stpaprt, a mellszrdott cukrot visszaszitlhatjuk, jra hasznlhat.
Sok sikert hozz. Praktikus sti, mert j elre elkszthetjk, hiszen hetekig elll. Aromazr dobozban nagyon sokig omls marad.
|