Lgosts
BIO Barley Grass - Lgost - mregtelent
A zldrpa rendkvl hatkonyan lgostja szervezetnket, ami hatsra helyrellhat testnk sav-bzis egyenslya, mely egszsgnk egyik legfontosabb alappillre. A lgosts egyik jtkony hatsa a sok kzl, hogy lekti a felesleges gyomorsavat, gy enyhtheti az ehhez kapcsold panaszokat.
A szervezet mindig egyenslyra trekszik
A klnbz savat termel vagy bzikus hatsokra az lettel ssze nem egyeztethet szintet is elrhetn a vr vegyhatsa, ha a szablyoz mechanizmusok nem lpnnek kzbe s nem akadlyoznk meg azt.
Ha a szervezet hossz idn keresztl nem kpes megszabadulni a nagy savmennyisgtl, akkor sajt tartalkaihoz nyl, s bizonyos svnyi anyagokat, gy – a savak semlegestse cljbl – kalciumot, magnziumot, kliumot, ntriumot von el a „szervezettl”, leginkbb a csontokbl.
Mi okozhat savasodst a szervezetben?
Az egszsgtelen, egyoldal tpllkozson kvl a szervezet savasodst okozhatja:
mozgshiny (de a tejsavtermelssel jr izomtevkenysg is),
mindennapi egyoldal idegi megterhels (stressz),
radiklis tpllkozsi divatirnyzatok, sztrditk,
koplals (a fehrjbl nyert energia ketosavak felszaporodsval jr),
tl sok savkpz lelmiszer, savas italok,
hnys, hasmenses llapot s betegsg (tlnyoman lgos anyagok tvozhatnak a szervezetbl),
koffein (kv, tea, klaflk, kaka, csokold),
szmos betegsg (pl. diabtesz, allergia, kszvny),
bizonyos gygyszerek (pl. vzhajtk).
gyakran nem gondolunk arra, hogy a fogykra szintn savasodst eredmnyezhet, hiszen a zsrtartalkok bomlsakor savas anyagcseretermkek kpzdnek.
Teljes rls gabonaflk kzl: a hajdina s a kles.
Zldsgek ltalban (kivtel a savast hatsak): brokkoli, burgonya, cukkini, hagyma, fokhagyma, kposztaflk s minden zld nvny, gy pldul a spent igen ers lgost hatssal br. Karalb, padlizsn, paprika, paradicsom, uborka (szintn ers lgost zldsg), zldsaltk (endvia, fejes salta stb.).
Gymlcsk (szinte minden, kivve az fonya, a szilva): alma, anansz, citrusflk (mandarin, narancs, citrom), cseresznye, grgdinnye, krte, mlna, mang, meggy, papja, srga- s szibarack, szeder, szl.
Hvelyesek kzl a zldbab s a bors.
Olajos magvak: mandula, slt gesztenye.
J hatssal brnak tovbb: a mk, a fahj, valamint a tej s a nem tl zsros tejtermkek (natr joghurt, kefir).
Taln nem meglep, de az anyatej is ersen bziskpz hats.
Hsok (baromfi, marha, serts) – s ltalban a nagy mennyisg llatifehrje-bevitel.
Tejtermkek: sajtok, krmsajtok, tartstott tej, vaj.
Hvelyesek: szraz bab, lencse.
Gymlcsk kzl: fonya, szilva, valamint az sszes tartstott gymlcs (cukorral eltett befttek, kandrozott ksztmnyek).
Olajos magvak: di, mogyor, pisztcia.
|